Mi hajlamosít a depresszióra?

Sok tényező szerepet játszik a depresszió kialakulásában. Vannak olyan emberek, akik kevésbé reagálnak jól egy kedvezőtlen élethelyzetre. Ők nem tudnak megküzdeni a problémával és könnyen depresszióssá válnak. Néhány ember pedig jobban reagál egy problémára, ők az igazi küzdők! A depresszióra való hajlam egyénenként változik.


Függ a genetikától (mit hozunk) és függ a környezeti hatásoktól is (Hogyan oldották meg körülöttem mások a problémát? Mit tanultam a stressz leküzdéséről? Hogyan reagálok a stresszre?), egyszóval milyen a személyiség vonásunk. 

Azok az emberek, akik magabiztosságot tanultak és megtudnak küzdeni a stresszel, kisebb valószínűséggel lesznek depressziósak. Vannak olyan emberek, akik egy komolyabb negatív élethelyzetet nem kihívásként élik meg, hanem úgy gondolnak rá, hogy fenyegetve vannak, ezáltal nehezebben küzdenek meg a stresszel. Ezek az emberek egy kedvezőtlen élethelyzet során nagyobb valószínűséggel lesznek depressziósak. 

Nem mindegy, hogy milyen a kedvezőtlen élethelyzet természete. Például a szülő elvesztését nehezebben élik meg az olyan emberek, akik a szülővel éltek évtizedekig és rendszeresen találkoztak, mint azok az emberek, akik már 30 éve nem találkoztak a szülőkkel.

Az életünk bizonyos szakaszaiban fogékonyabbak vagyunk a depresszióra. Vannak olyan élethelyzetek, amely során kevésbé tudunk megküzdeni a problémákkal, ezáltal hajlamosabbak is vagyunk a depresszióra. Ha egyszerre több kedvezőtlen élethelyzet adódik, akkor értelemszerűen, nehezebben küzdünk meg a problémákkal is, ezért könnyebben kialakul a depresszió is. Folyt. köv. 

Sok tényező szerepet játszik a depresszió kialakulásában.

Címkék:

Dr. Pukoli Dániel

{picture#https://m.blog.hu/mi/miapanasz/image/10407386_481865991972738_3483657957956095419_n.jpg} {facebook#https://www.facebook.com/dr.pukolidaniel}
Copyright. Dr. Pukoli Dániel. 2019.. Üzemeltető: Blogger.