Ugrás a fő tartalomra

Paradigmaváltás az egészségügyben

Manapság egy kattintással információhoz juthatunk a jövőbeni betegségeink valószínűségéről. Sőt, a genetikai profilunk alapján megtudhatjuk akár azt is, hogy a boldogító igen kimondása után életünk szerelme mennyire hajlamos megcsalni vagy éppen hű maradni hozzánk. Mindez adott, jelen van, de a kérdés az, hogy tudjuk-e megfelelően használni ezeket az értékes információkat? Ki szeretné tudni, hogy 20 év múlva milyen betegségben fog szenvedni vagy hogy miben és mikor fog meghalni?

Génjeinkben az egészség és betegség?

Az emberek a jóllétre törekszenek és az ez iránti igény növekedése, valamint az orvostudomány fejlődése napjainkra elérhető közelségbe hozta a személyre szabott orvoslás lehetőségét, melyet nyugodtan nevezhetünk a jövő útjának. Genetikai vizsgálatokkal és a környezeti rizikófaktorok figyelembevételével ma már meghatározható az adott egyénnél előreláthatólag kialakuló betegségek valószínűsége, sőt, akár személyre szabott gyógyszerek is kifejleszthetőek.

Itt kopogtat és gyakorlatilag pár éven belül elérhetővé és megfizethetővé válik a személyre szabott orvoslás, mely során –egy lehetséges forgatókönyv szerint- a beteg bemegy a kezelőorvosához, vért vesznek tőle, DNS-ét izolálják és pár órán belül kiderül majd, hogy bizonyos betegségekre mennyire vagyunk hajlamosak. Az interneten számos olyan cég van, amely azt ígéri (mellesleg nem is túl drágán, akár karácsonyi ajándéknak sem rossz ötlet), hogy meghatározza a teljes génkészletünket, és megmondja, hogy mely betegségekre vagyunk hajlamosak. Nem fikció, ez a valóság!

Ezt úgy kell elképzelni, hogy online megrendeljük a szolgáltatást, postán kiküldik borítékban a mintavételhez szükséges anyagot, majd az abban található pálcával a szájüreg nyálkahártyájához dörzsölve meg is történik a DNS mintavétel. A pálcákat visszahelyezzük a csomagolásba, majd postán visszaküldjük a feladónak. 1 hónap múlva meg is érkezik az eredmény és a leletet egy genetikusnak megmutatva kiderül, hogy egyes betegségekre mennyi esélyünk van. Gondoljunk csak bele, hogy 20 évesen megcsináltatjuk a tesztet, az eredmény szerint több betegség mellett a 2. típusú cukorbetegségre 70% esélyem van. Ezek tények, ezen változtatni nem lehet, hiszen ezzel születtünk! De akkor mit tegyünk? Fogadjam el, hogy cukorbetegségem lesz és előbb-utóbb inzulinnal kell szúrkálnom magam?!

Valóban a gének határozzák meg, hogy kik vagyunk, de nem mindenhatóak! A környezet, az életmód, a különböző lehetőségek az életben legalább annyira befolyással lehetnek a tulajdonságainkra, a kialakuló betegségeinkre, mint a gének. Egy multifaktoriális öröklődésű betegségben (ilyen például a 2. típusú cukorbetegség is) nemcsak a gének mintázata határozza meg egy betegség kialakulását, hanem nagyon fontos az életmód is. Értelemszerűen, ha megállapítják, hogy olyan géneket hordozunk, amely alapján fokozott hajlamunk van a cukorbetegségre és az életünk során nem leszünk elhízottak, nem mérgezzük magunkat folyamatosan a szénhidrátokkal, akkor a betegség kialakulásának valószínűségét csökkenteni tudjuk.

Tehát az interneten megrendelhető genetikai tesztek hasznát és értelmét csak abban látom, hogy figyelmeztető jelleggel bírnak! Ha kimutatják, hogy több betegségre is hajlamosak vagyunk, akkor életmód változtatással tehetünk ellene, hogy ne alakuljanak ki a betegségek! De nem csak betegség hajlamokra lehet  fényt deríteni a génjeink meghatározásával! Ma már létezik a személyre szabott gyógyászat is!

A gyógyszerelés művészete a gének tükrében!

Manapság egyre több olyan tanulmány jelenik meg, mely szerint a legtöbb gyógyszer a kezelt betegek 60%-ban nem vagy csak korlátozottan hatásos. Igen! Ez a szám megdöbbentő, de ez nem a gyógyszergyárak hibája! Jelenleg statisztikai megközelítéssel próbáljuk gyógyítani a beteget, ami azt jelenti, hogy egy gyógyszer kifejlesztése során több ezer beteg adataiból következtetnek arra, hogy egy gyógyszer hatásos-e vagy sem! Igen ám, de az ujjunk sem egyforma (tartja a mondás)! A betegek különbözőek, ezért eltérő a betegség lefolyásuk is. Ha megnézünk két beteget, akiknek ugyanazt a betegséget diagnosztizáltuk, előfordulhat, hogy ugyanarra a terápiára különbözőképpen reagálnak. Az egyik betegnél hatékony a gyógyszer, a másik betegnél a sok mellékhatás mellett sincs eredményes javulás. Ennek oka génjeinkben is keresendő!

Ma már elérhetőek olyan vizsgálatok (Magyarországon is!) bizonyos gyógyszereknél, mellyel meghatározhatóak, hogy hatásos lesz-e az adott gyógyszer vagy sem.

Vannak veszélyei is a személyre szabott orvoslásnak

Ezek egyrészt a genetikai tesztek klinikai megbízhatóságával kapcsolatos aggodalmak. Nem mindegy, hogy melyik internetes cég és milyen módszerrel végzi a genetikai teszteket.

Fontos a biztonság és a genetikai kódunk védelme! Ha nem vagyunk körültekintőek, akkor egy megbízhatatlan cégnek gyakorlatilag kiadjuk az életünket és még fizetünk is érte. A genetikai információnkkal a cégek olyan adatok birtokába jutnak, ami manapság és a jövőben is felbecsülhetetlen!

Az eredmények birtokában a megfelelő szakemberhez (leginkább genetikushoz) kell fordulnunk, aki kellően tapasztalt ahhoz, hogy nehogy téves vagy félreértelmezett információt kapjunk, hiszen nem mindegy, hogy mit jövendölnek a gének és mit lehet változtatni.

A kapott eredmények akár szorongást is kiválthatnak, hiszen gyökeresen megváltoztathatja az életünket. Mi van, ha 20 évesen kiderül egy jelenleg gyógyíthatatlan betegség, ami lehet, hogy csak 50 éves korban jelentkezik?  Milyen lesz az ilyen ember élete?

Konklúzió:

Véleményem szerint a személyre szabott gyógyászat megteremtésével (ha jó kezekben van) az egészségügyet jobbá és biztonságosabbá tudjuk tenni. A kapott információkkal lehetőségünk van idejében felismerni a betegségeket és megkezdeni a megelőzést és, ha szükséges  életmód változtatást eszközölni. Próbáltam bemutatni a modern orvoslás lehetőségeit, előnyeit, hátrányait. Fontosak a génjeink és sok mindent meghatároznak, sőt mint láthatjuk, DNS-ünk elemzésével bizonyos fajta betegségekre való hajlamokat is kideríthetünk, valamint a személyre szabott gyógyászat segítségével a számunkra hatékony gyógyszert is megtalálhatjuk.

De nem csak a génjeink határozzák meg létünket, hanem az életmódunk is. Mert tudjuk, hogy “A gének töltik meg a fegyvert, de az életmód húzza meg a ravaszt!” by Dr. Elliot Joslin.