Ugrás a fő tartalomra

TÖBB NŐ ÉS FÉRFI KAPHAT ADÓKEDVEZMÉNYT BETEGSÉGÉRE

Az új kormányrendelet szerint ez évente 90 ezer forintot jelent


Idén évi majdnem 90 ezer forintos adókedvezmény jár az endometriózis mellrák, méhnyakrák, petefészekrák betegségekben érintett nőknek. A férfiak sem maradnak ki, a prosztatarák és hererák betegségekben érintettek is megkapják az adókedvezményt, amely akár 5 évre visszamenőleg is igényelhető.

Az alábbi jogszabályok vonatkoznak a betegségek utáni adókedvezményre:

  • 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról, itt a 40. §-t keresse.

  • A súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket a 335/2009.(XII. 29.) Korm. rendelet határozza meg.


Kik igényelhetik?

Az adó kedvezményre jogosító betegségek felsorolása számos női- és férfibetegséggel bővült 2019. január 1-től. Azok a férfiak és nők kaphatják meg az adókedvezményt, akik az alábbi BNO listában szereplő betegség kódokkal rendelkeznek.

A lista itt érhető el


Hogyan igényelhető?

Amennyiben rendelkezik az adókedvezményre jogosító BNO kóddal, akkor nincs más teendője, mint bemenni a háziorvoshoz vagy a kezelőorvosához és ki kell tölteni az orvosi igazolást. Az orvosi igazolás birtokában a munkáltató felé jelezni kell az adókedvezmény igényét. Ha ezt nem szeretné, akkor az adóbevallásában jelezni kell az adókedvezmény igénybevételét és majd a NAV a későbbiekben utalni fogja a pénzt.

Hogyan kaphatom meg akár 5 évre visszamenőleg az adókedvezményt?

Sokan kérdezik tőlünk, hogy ha több évvel ezelőtt volt neki daganatos megbetegedése, de a sikeres sebészi és onkológiai kezelés hatására a daganat már nem mutatható ki, kvázi gyógyultnak nyilvánították, akkor jár-e neki az adókedvezmény?

Nos a válasz, hogy ha a háziorvos vagy kezelőorvos a BNO kódot feltünteti az orvosi igazoláson, akkor jár az adókedvezmény.

Más betegségekre (például cukorbetegség, laktóz érzékenység) jár-e adókedvezmény?

Több, mint 700 betegségre igényelhető adókedvezmény, köztük a cukorbetegségre is és laktóz érzékenységre is. Nézze meg, hogy milyen betegségekre jár adókedvezmény.

A betegségekre járó adókedvezmény teljes listáját itt találja.


Olvassa el az alábbi cikket is, melyben részletesen leírjuk, hogyan kell igényelni az adókedvezményt:

A BETEGEK SOK PÉNZT KAPHATNAK A NAV-TÓL


Ha kérdése van, facebook oldalunkon kérhet tőlünk segítséget.

Szerző: Dr. Pukoli Dániel.