Cukorbetegség tünetei és figyelmeztető jelei

Szinte már népbetegségnek számít a cukorbetegség. Fiatalokat, középkorúakat, időseket egyaránt érint a diabétesz. Az időben felfedezett cukorbaj sok kellemetlenségtől, tünetektől kímélhet meg minket. Egyik leggyakoribb tünete a cukorbetegségnek a gyakori vizelés (polyuria). Ennek oka az, hogy magas vércukorszint esetén a vesén keresztül a glükóz kiválasztódik. Ez a kiválasztott glükóz vizet vonz magához és nagy mennyiségű vizelet képződik, ami gyakori vizelést eredményez.

A gyakori vizelés következménye a kiszáradás, mely a cukorbetegség második legjellemzőbb tünetéhez vezet, ez pedig nem más, mint a folyamatos szomjúságérzet és gyakori folyadék ivás (polydypsia). Ilyenkor a betegek arról számolnak be, hogy szinte az egész napjukat a vízcsap és WC között töltik. A folyamatos szomjúságérzet miatt rendszeresen isszák a vizet, a folyadék túlterhelés és a vizeletben kiválasztott glükóz miatt pedig gyakran járnak vizelni.

Cukorbetegség esetén a sejtek nem tudják felvenni a cukrot. Vagy mert nincs elegendő inzulin vagy azért, mert van ugyan inzulin, de a sejtek inzulinreceptorai nem működnek jól. A lényeg, hogy cukorbetegség esetén a sejtek szinte éheznek. Ez okozza a cukorbetegség harmadik leggyakoribb tünetét a folyamatos éhségérzetet (polyphagia)! Bármit is esznek a cukorbetegek, sosem elég, mindig éhesnek érzik magukat.

Gyakori tünete lehet még a diabétesznek a lassan gyógyuló sebek vagy a bőrőn furunkulusok megjelenése, elsősorban a tarkótájékon.

Cukorbetegség esetén a testünk és sejtjeink nem jutnak elegendő energiához, hiszen inzulin hiányában nem tud bejutni a sejtbe a glükóz, ezért folyamatos fáradtságérzetünk lehet. Az állandó fáradtság érzés sok más betegségben is előfordulhat, de elmondható, hogy a cukorbetegség gyakori tünetei közé tartozik. 

Milyen tünetei vannak a cukorbetegségnek?

Polyuria (gyakori vizelés), polydypsia (szomjúságérzet), polyphagia (állandó éhségérzet), állandó fáradtság érzés, lassan gyógyuló sebek. 

Ha ezeket a tüneteket észleli mindenképpen keresse fel háziorvosát egy cukormérés miatt, hiszen jobb félni, mint megijedni!


Polyuria (gyakori vizelés), polydypsia (szomjúságérzet), polyphagia (állandó éhségérzet), állandó fáradtság érzés, lassan gyógyuló sebek. Az időben felfedezett cukorbaj sok kellemetlenségtől, tünetektől kímélhet meg.

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Dr. Pukoli Dániel

{picture#https://m.blog.hu/mi/miapanasz/image/10407386_481865991972738_3483657957956095419_n.jpg} {facebook#https://www.facebook.com/dr.pukolidaniel}
Copyright. Dr. Pukoli Dániel. 2019.. Üzemeltető: Blogger.