Ugrás a fő tartalomra

Cukorbetegség tünetei és figyelmeztető jelei

Szinte már népbetegségnek számít a cukorbetegség. Fiatalokat, középkorúakat, időseket egyaránt érint a diabétesz. Az időben felfedezett cukorbaj sok kellemetlenségtől, tünetektől kímélhet meg minket. Egyik leggyakoribb tünete a cukorbetegségnek a gyakori vizelés (polyuria). Ennek oka az, hogy magas vércukorszint esetén a vesén keresztül a glükóz kiválasztódik. Ez a kiválasztott glükóz vizet vonz magához és nagy mennyiségű vizelet képződik, ami gyakori vizelést eredményez.

A gyakori vizelés következménye a kiszáradás, mely a cukorbetegség második legjellemzőbb tünetéhez vezet, ez pedig nem más, mint a folyamatos szomjúságérzet és gyakori folyadék ivás (polydypsia). Ilyenkor a betegek arról számolnak be, hogy szinte az egész napjukat a vízcsap és WC között töltik. A folyamatos szomjúságérzet miatt rendszeresen isszák a vizet, a folyadék túlterhelés és a vizeletben kiválasztott glükóz miatt pedig gyakran járnak vizelni.

Cukorbetegség esetén a sejtek nem tudják felvenni a cukrot. Vagy mert nincs elegendő inzulin vagy azért, mert van ugyan inzulin, de a sejtek inzulinreceptorai nem működnek jól. A lényeg, hogy cukorbetegség esetén a sejtek szinte éheznek. Ez okozza a cukorbetegség harmadik leggyakoribb tünetét a folyamatos éhségérzetet (polyphagia)! Bármit is esznek a cukorbetegek, sosem elég, mindig éhesnek érzik magukat.

Gyakori tünete lehet még a diabétesznek a lassan gyógyuló sebek vagy a bőrőn furunkulusok megjelenése, elsősorban a tarkótájékon.

Cukorbetegség esetén a testünk és sejtjeink nem jutnak elegendő energiához, hiszen inzulin hiányában nem tud bejutni a sejtbe a glükóz, ezért folyamatos fáradtságérzetünk lehet. Az állandó fáradtság érzés sok más betegségben is előfordulhat, de elmondható, hogy a cukorbetegség gyakori tünetei közé tartozik. 

Milyen tünetei vannak a cukorbetegségnek?

Polyuria (gyakori vizelés), polydypsia (szomjúságérzet), polyphagia (állandó éhségérzet), állandó fáradtság érzés, lassan gyógyuló sebek. 

Ha ezeket a tüneteket észleli mindenképpen keresse fel háziorvosát egy cukormérés miatt, hiszen jobb félni, mint megijedni!