Ugrás a fő tartalomra

EZEK LEHETNEK A MELLFÁJDALOM OKAI

Ijesztő tünet a mellfájdalom, de nem kell egyből a legrosszabbra gondolni!


Szúr, ég, feszül, elnehezül, tompán vagy élesen fáj. Sok nő panaszkodik mellfájdalomról, mely leggyakrabban a menstruációs ciklussal, terhességgel függhet össze, de egyéb más betegség is megbújhat a háttérben. Nézzük meg, hogy mik okozhatnak mellfájdalmat a szakirodalom szerint?

A nők kb. kétharmada már tapasztalt életében legalább egyszer mellfájdalmat. Leggyakrabban magát a mellet érintő fájdalomról számolnak be a hölgyek, de előfordul, hogy a mell fölötti terület vagy a hónalj környéke fájdalmas, amely még a karba is sugározhat. Meglehetősen ritka, hogy a mellfájdalom hátterében daganatos betegség álljon, ezért sorra vesszük azokat az okokat, melyek gyakran okozhatnak mellfájdalmat.

  1. Menstruáció


Lehet ciklikus a mellfájdalom, amely a menstruációs ciklussal áll összefüggésben. Ez leggyakrabban a fiatal, fogamzóképes nőknél alakul ki és a legtöbb esetben mellfeszüléssel jár. Ilyenkor érzékenyebbé válhatnak az emlők, továbbá mindkét mellet érinti. A ciklus első két hetében szokott jelentkezni, majd spontán elmúlik.

  1. Várandósság


Terhesség esetén szinte az első gyanújelek közé tartozik a mellek feszülése és érzékenysége. A terhesség első heteiben megemelkedik az ösztrogén és progeszteron szint, ezért válik érzékennyé az emlő.

  1. Nem megfelelő melltartó viselése


Ha nem a mellek méretének megfelelő melltartót viselik a hölgyek, akkor gyakran tapasztalhatnak fájdalmat a mellekben. Érdemes a legkényelmesebb melltartókat viselni, hogy elkerüljék a mellfájdalmat.

  1. Mellgyulladás (mastitis)


Ha láz is kíséri a mellfájdalmat és ez nem ciklikus, akkor gondolni kell a mell gyulladására. Ilyenkor a gyulladt terület megduzzad, kipirosodik és fáj. Szoptató anyáknál gyakran előfordul, hiszen ilyenkor a tejcsatornák gyulladnak be. Ez esetben, ha a fenti tüneteket tapasztalja, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni!

  1. Gyógyszerek


Néhány gyógyszer okozhat mellfájdalmat, mint például a fogamzásgátló tabletták szedése. Ezeknek a gyógyszereknek a hormonhatásai miatt az első néhány hónapban mellfeszülés alakulhat ki. 3 hónapon belül elszokott múlni a fájdalom, azonban ha nem múlik, akkor a fogamzásgátló szedésének abbahagyása, esetleges cseréjére lehet szükség. Minden esetben nőgyógyász véleményét kell kérni!

  1. Fibrocisztás emlőbetegség (Mastopathia fibrosa cystica)


Ez esetben a mell kötőszövetes állományának felszaporodása észlelhető. A legjellemzőbb tünete a csomók tapintása a mellben és az emlő érzékenysége. A 20-50 éves korosztályban fordul elő leggyakrabban ez az ártalmatlan betegség. Ilyenkor javasolt ultrahang vizsgálatot készíteni.

  1. Mellciszták


Gyakran előfordul, hogy tapintható csomó formájában ciszták alakulnak ki a mellben. Ezek az elváltozások leggyakrabban jóindulatúak, de mindenképp szükséges a kivizsgálásuk!

8. Mellrák

A kezdeti stádiumban a mellrák érdekes módon nem minden esetben okoz fájdalmat. A tünetek leginkább az idegentest érzésre hasonlíthatnak. Legtöbbször csomót lehet tapintani az egyik vagy mindkettő emlőben, behúzódások jelentkezhetnek a mellbimbó környékén, sőt azt el is deformálhatja, befelé húzhatja a daganat. Később kifekélyesedhet, megnagyobbodhat az érintett emlő.

Fontos! Ha a megszokottól eltérő fájdalmat érez a melleiben, tartóssá válik a fájdalom vagy csomót tapint mihamarabb forduljon háziorvosához!