Ugrás a fő tartalomra

Hogyan csillapíthatjuk a köhögést?

Lassan lecseng az influenza szezon és sajnos ilyenkor mindenki sokan náthásak, folyik az orruk és ami talán a legkellemetlenebb, hogy köhögnek. A sokszor elhúzódó, fullasztó és rohamokban ránk törő hurutos köhögés sok álmatlan éjszakát tud okozni. Mindent megtennénk annak érdekében, hogy ezt a kínzó köhögést megszüntessük. Nézzük meg, hogy milyen lehetőségeink vannak, hogy csillapítsuk a hurutos köhögést.
A köhögés egy védekezési reflex
Ha hisszük, ha nem, de a köhögésre szükségünk van. Maga a köhögés egy természetes és veleszületett reflex, melynek segítségével a légutakba került szennyező anyagoktól megszabadulunk. Vírusos vagy bakteriális megbetegedés esetén a légutakba a kórokozók bejutnak, ezért védekezésképpen a hörgők váladékot termelnek. Hurutos köhögés esetén ez a váladék viselkedik szennyezőanyagként és ettől a szerveztünk a köhögés által próbál megszabadulni. Tehát nem is annyira rossz, sőt inkább még jó, ha köhögünk, hiszen csak természetes módon próbál védekezni a szerveztünk. Akkor adódik a kérdés, hogy:
Használjunk-e köhögés csillapítót?
Pár szóban beszélnünk kell a köhögés típusairól, hiszen ezen keresztül fogjuk megválaszolni a kérdést. A köhögésnek alapvetően két típusát lehet megkülönböztetni. Beszélhetünk produktív (hurutos) köhögésről, melynek során a szervezetünk a termelt váladékot és az idegen anyagokat távolítja el a légutakból. Magyarul, amikor hurutosan (produktívan) köhögünk, akkor úgy érezzük, hogy majd kiszakad a mellkasunk, hiszen ekkor kezd felszakadozni a váladék és ezáltal valóban produktívvá válik a köhögésünk. A köhögés másik fajtája az improduktív (száraz) köhögés. Ez a köhögésfajta a meghűlések, az influenza szezon kezdetére jellemző. A száraz köhögést még okozhatja a gyógyszermellékhatás (egyes vérnyomáscsökkentők) és kémiai, mechanikai inger (például, amikor félre nyelünk) is. Tehát hurutos köhögés esetén a váladéktól, kórokozóktól próbál megszabadulni a szervezetünk, ezért
Jogosan gondolhatnánk, hogy nem ajánlatos használni köhögéscsillapítót, mivel ezzel akadályozzuk a szervezetünk természetes védekező mechanizmusát a légutakba kerülő szennyezőanyagokkal szemben. De ez nem így van! Hiszen éjszaka szeretnénk nyugodtan aludni és ilyenkor szükség lehet a köhögés csillapítására. Ezért azt tanácsoljuk, hogy lefekvés előtt fél-egy órával vegyük be a köhögés csillapító gyógyszerünket a nyugodt alvás reményében.
Milyen köhögés csillapító ajánlatos?
Több fajta készítmények kaphatóak a patikákban, melynek célja a köhögés gyakoriságának és intenzitásának csökkentése. Megtalálhatóak szirup és tabletta formában is. Hatóanyag szerint a következők lehetnek a teljesség igénye nélkül:
  1. Dextrometorfán: A köhögési központra hat, ezáltal a köhögési ingerküszöb emelésén keresztül csökkenti a köhögés intenzitását és gyakoriságát.
  2. Butamirát: Ez is a köhögési központra hat, de a hatásmechanizmus tisztázatlan. Ami pozitívum, hogy javítja a légzésfunkciót és gyermekeknek is adható.
  3. Prenoxdiazin: ez már egy kicsit érdekesebb támadáspontú gyógyszer, hiszen a légutakban található köhögési receptorokra hat, azok ingerlékenységét csökkenti. Hörgőtágító hatású és 3-4 órán át tart a köhögéscsillapító hatása.
A köptetők vagy hurutoldók a letapadt vagy sűrű váladékot hígítják, ezáltal köhögéskor a váladék könnyen fel tud szakadozni. Köptetők segítségével különösebb megerőltetés nélkül felszakadozik a váladék.  A köptetőket reggel és kora délután ajánlatos bevenni. Az esti órákban ne vegyünk be belőle, mert nem fogunk aludni a köptető által kiváltott kínzó köhögéstől. Továbbá a köptetőket nem ajánlatos bevenni a köhögéscsillapítókkal együtt!
Ajánlás (a fentiek alapján):
Ha köhögünk, akkor reggel és kora délután köptetőt vegyünk, míg estére a nyugodtabb alvás érdekében köhögéscsillapítót szedjünk.
Szerkesztő ajánlja: