Ugrás a fő tartalomra

Hogyan kezelhető az idegbecsípődés?

Nyak, váll, hát és derék becsípődés. Gondolom sok embernek ismerős. Nagyon tud fájni és sokszor nehezen is szűnik meg a fájdalom. A legtöbb esetben önmagától meggyógyul az idegbecsípődés, de ha többször alakul ki vagy nem szűnik a fájdalom, érdemes orvost felkeresni, mert nagyobb probléma is állhat a háttérben! De mivel csillapítható a fájdalom, addig amíg orvoshoz eljutunk?Idegbecsípődés a vállban:
Sokszor egy rossz mozdulatot követően hirtelen valamelyik vállunk becsípődik az nem éppen egy kellemes dolog. Borzasztóan tud fájni, sőt akár ki is sugárzik a fájdalom a nyakra, karokra, kezekre, esetleg még zsibbadhat is a karunk. 

Idegbecsípődés a deréktájon:
Talán ez a leggyakoribb probléma. Hirtelen felállást vagy rossz mozdulatot követően derekunk megfájdul, becsípődik és a fájdalom akár a lábakba is sugározhat, sőt még zsibbadhatnak is a lábaink. 

Mi okozza az idegbecsípődést?
Leggyakrabban egy csont vagy maga a porckorong előtüremkedése, esetleg sérve nyomást gyakorol az idegekre és ez a nyomás, feszülés okozza a fájdalmat, zsibbadást. 

Mikor forduljunk orvoshoz?
Sokszor csak banális problémának tűnik, ha becsípődik a derekunk vagy vállunk, de vannak intőjelek, melyek komolyabb problémát feltételeznek az idegbecsípődés hátterében. Ha az idegbecsípődés vállfájdalom esetén a karunk vagy kézfejünk, derékbecsípődés esetén a lábunk elgyengül vagy zsibbad, azonnal orvoshoz kell fordulni. Sőt, ha a vizelet vagy széklettartási probléma alakul ki akkor is azonnal orvost kell hívni vagy be kell menni a sürgősségi osztályra. Ezen panaszok megléte esetén feltételezhető, hogy porckorongsérv vagy valamilyen gerincvelőt érintő probléma állhat a háttérben, mely azonnali kivizsgálást és terápiát kíván!

Hogyan kezelhetjük az idegbecsípődést?
Időnként tényleg csak rossz mozdulatot követően vagy hirtelen felállás miatt alakulnak ki a panaszok, mely az idegbecsípődést feltételezik. Ha nem zsibbad vagy gyengült el az érintett végtag, egyszerűen csak fáj a nyakunk, vállunk, hátunk vagy derekunk, akkor elegendő, ha fájdalomcsillapítót veszünk be és lefekszünk (már ha le tudunk) egy kemény fekhelyre. Külön stratégiát kell kigondolni és meg tervezni a lehetséges mozdulatsorokat mind a lefekvéshez, mind a felálláshoz, leüléshez. Néha eltart több tízpercig is, míg le tudunk ülni, feküdni vagy fel tudunk állni. Rendszeresen szedni kell valamilyen NSAID fájdalomcsillapítót, mely a patikákban vény nélkül kaphatóak, sőt a fájdalmas területre akár fájdalomcsillapító tapaszt is felrakhatunk. Az idegbecsípődés gyógyulási ideje pár nap, de akár lehet 1-2 hét is. Ha fokozódna a fájdalom vagy végtaggyengeség, zsibbadás, vizelet-és széklettartási nehezítettség alakulna ki, azonnal forduljon orvoshoz!Fotó: https://www.freepik.com/jcomp