Ugrás a fő tartalomra

Hogyan mondjunk nemet anélkül, hogy bárkit is megbántanánk?

A neveltetés és társadalmi elvárások miatt nehezen mondunk nemet, mivel jó benyomást akarunk kelteni másoknak. Sőt, a nők még inkább nem szeretnek nemet mondani és ez nem sztereotípia, csupán tény. Ez viszont nem biztos, hogy minden esetben jóra vezet, hiszen ha mindenre igent mondunk és félünk nemet mondani, akkor előfordulhat olyan, hogy olyan programokon veszünk részt, ami nem igazán tetszik vagy olyan munkát vállalunk, amit nem szeretnénk és közünk sincs hozzá. Néhány tippet megosztok, hogyan lehet nemet mondani anélkül, hogy bárkit is megbántanánk. 

Nincs időd mindenre!
Az idő érték, az idő aranyat ér. Nem minden esetben kell elvállalni a munkahelyünkön az összes projektet, amit ránk bíznának. Tudjuk nagyon jól, hogy ezt ki is használhatják a kollégáink. Hiába tudjuk és hisszük azt, hogy mi gyorsabban végeznénk az adott munkával vagy projekttel, de a Te időd veszik el és nem az övék. Az idő pedig véges és más, hasznosabb időtöltésünk vész kárba. 

Első lépésként fogadd meg ezt a jó tanácsot, hogy az időd véges és nem fér bele minden munka egy napba, néha saját magadra is szánj időt. 

1. Tipp: ezt úgy tudod a legjobban közölni, hogy azt mondod nagyon szívesen segítesz a projektben, ezért most koordináló szerepet szeretnél inkább betölteni és adjuk át másnak is lehetőséget, nézzük meg, hogy ő hogyan teljesít, persze a te felügyeleted alatt.
Nagyon figyelj arra, hogy ne kérj elnézést, ha nemet mondasz!
Ha elnézést kérsz, amikor nemet mondasz, az úgy tűnik másoknak, mintha neked lenne lelkiismeret furdalásod azért, mert nem Te dolgozol és ezt könnyen ki is használhatják. Fogalmazd meg a válaszod ésszerűen, hogy ne tudjanak belekötni és

2. Tipp: ha határozott és udvarias vagy nem fognak győzködni a döntésed ellenére sem. 
Nagyon fontos, hogy adj alternatívát.
Az első pontban (1. tipp) már meg is fogalmaztam, hogy ha nemet mondasz, akkor érvelj amellett, hogy miért ne te vállald be az adott munkát vagy projektet.

3. Tipp: Ha nemet mondasz, akkor adj alternatívát. Például: azért gondolom azt, hogy most nem nekem kell ezt a munkát elvégezni, mert másoknak is teret kell adni, persze a te felügyeleted mellett.

Találj ki előre meghatározott érveket, amiket akkor tudsz majd felhasználni ha nemet kell mondani.
Udvarias és határozott érveknek nincs párja. Ha ezeket alkalmazod akkor a kollégák és főnököd is nem bántónak fogja érezni az elutasításodat.

Kis gyakorlással Te is elsajátíthatod a nemet mondás trükkjeit, de vigyázz, hogy jó helyen és jó időpontban alkalmazd ezeket a tippeket, mert a visszájára is elsülhet a dolog!