Ugrás a fő tartalomra

Hogyan szabaduljunk meg a herpesztől?

Az  ajakherpesz betegség során kisebb méretű hólyagok keletkeznek az ajkakon vagy a száj környékén. Okozója egy Herpes simplex nevezetű vírus (HSV), és általában kezelés nélkül is meggyógyul 7-10 napon belül. A Herpes simplex vírussal való megfertőződést követően azonnal nem tapasztalhatóak tünetek csak idővel alakulnak ki a látványos tünetek. 


Mi az a Herpes simplex vírus (HSV)?
A Herpes simplex vírustörzs az, ami a herpeszek kialakulásáért felelős, az ajakherpeszt elsősorban annak 1-es típusa okozza (HSV-1). Ritka esetben az ajakherpeszt okozhatja a Herpes simplex vírus 2-es típusa (HSV-2) is. Ez egy genitális herpesszel (fájdalmas hólyagok a nemi szervek környékén) fertőzött személlyel történt orális közösülés útján alakulhat ki.
Hogyan kaphatom el? 
A Herpes simplex, azaz a herpeszvírus egy fertőző és emberről emberre közvetlen érintés útján könnyen terjedő vírus. Miután valaki kapcsolatba került a vírussal, egy ideg az idegdúcokban megbújva, inaktív marad a szervezetben, majd bizonyos körülmények aktiválhatják a vírust. A kiváltó okok (triggerek) személyenként eltérőek lehetnek, de leggyakrabban a fáradtság, az érintett területen történő sérülés, illetve nők esetében a menstruáció az, aminek hatására aktiválódik a vírus, majd megjelennek a herpesz tünetei is.
A betegség előfordulása: Némely embernél gyakran kiújul a herpesz (évente akár 2-3 alkalommal is), míg másoknál csupán csak egyszer alakul ki, és soha többet. Az is előfordulhat, hogy a herpeszvírus soha nem aktivizálódik.
Tünetek: Az ajakherpesz megjelenésekor gyakran égető, viszkető érzés tapasztalható a száj környékén. Ezután egy kis, folyadékkal teli hólyag jelenik meg az ajkak külső felszínén.
Hogyan gyógyítható?
Az ajakherpesz általában magától elmúlik kezelés nélkül is 7-10 napon belül. Természetesen léteznek vény nélkül kapható vírusellenes (antivirális) krémek is. Ezen szerek helyes használata enyhítheti a tüneteket és felgyorsíthatja a gyógyulási időt. De fontos megjegyezni, hogy a tünetek megjelenésekor el kell kezdeni ezen készítmények alkalmazását! 
Ez azt jelenti, hogy az aciclovir vagy penciclovir hatóanyagú krémeket már akkor alkalmazni kell az ajkunkon, amikor már érezzük a bizsergető, égő érzést a szánk körül. 
Tilos felszúrni, kinyomni vagy kiszúrni a hólyagocskákat!
Ha nem javul, bizonyos esetekben gyógyszert is felírhat orvosa.