Mik okozhatnak vesekövet?

Sokszor hívnak ügyeletben vesekövesség miatt fájdalomcsillapítás céljából. Ilyenkor látom szerencsétlen betegeket, hogy szenvednek, összegörnyednek, csak feküdnek és menni sem tudnak a fájdalomtól. Nézzük meg mik hajlamosítanak vesekő képződésre?
A folyadékhiány igencsak megnöveli a vesekövek kialakulásának kockázatát, hiszen az elégtelen folyadékbevitel azt eredményezheti, hogy a vizelet „besűrűsödik”. Nagyon fontos, hogy ha megakarjuk előzni a veseköveket, akkor legalább napi 2 liter folyadékot fogyasszunk, leginkább víz formájában.

A túl sok C-vitamin fogyasztása nem túl jó a szervezetnek, mivel vízben oldódó vitamin, a vesén keresztül fog kiválasztódni. Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint azok az emberek, akik túl nagy mennyiségű C-vitamint fogyasztanak (gyógyszer formájában), azoknál nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki vesekövek. Ha étkezéssel próbáljuk pótolni a napi C-vitamin szükségletünket, akkor  kevésbé alakulhat ki vesekő.

Nézzük meg mik hajlamosítanak vesekő képződésre?

Címkék:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Dr. Pukoli Dániel

{picture#https://m.blog.hu/mi/miapanasz/image/10407386_481865991972738_3483657957956095419_n.jpg} {facebook#https://www.facebook.com/dr.pukolidaniel}
Copyright. Dr. Pukoli Dániel. 2019.. Üzemeltető: Blogger.