Ugrás a fő tartalomra

Hogyan tudjuk elkerülni az allergiát?

A szezonálisan jelentkező vagy egész éven át tartó nátha sokak életét megkeseríti. Mi lehet az oka a szénanáthának?A szénanátha a légutakat érintő allergia egyik megjelenési formája, melyet jellegzetes tünetek, úgy, mint orrviszketés, orrfolyás, szemviszketés, a szemek vörösödése, tüsszögés kísérnek. Ezek a leggyakoribb tünetei a szénanáthának. Súlyosabb esetben alsólégúti tünetek: akár köhögés, sípoló légzés, légszomj vagy nehézlégzés is kialakulhat. 

Mi okozza a szénanáthát, allergiát?

Leggyakrabban a levegőben szálló pollenek, virágporok. esetleg gombaspórák okozzák a szénanátha tüneteit. De okozhatja még állati szőr (macska, kutya), házipor és poratkák jelenléte is. Összességében ezeket allergéneknek nevezzük.

Maga a megbetegedés, az allergia a pollenre, állati szőrre, háziporra genetikailag kódoltTehát ha a gyermek egyik szülője allergiás például a macskaszőrre, akkor 30% esély van, hogy a gyermek is allergiás lesz a macskaszőrre, de nem minden esetben. Ha mindkét szülő allergiás valamire, akkor 50% esély van arra, hogy a születendő gyermek is az lesz. Vagyis az allergiára való hajlam (atópiás hajlam) öröklődik, de csomó más tényezőnek is jelen kell lennie, hogy kialakuljon az allergia. Ezért a szénanátha egy multifaktoriális megbetegedés.

Egyes feltételezések szerint a civilizált életmódnak köszönhetően alakulhat ki a szénanátha. Az iparosodás miatt a levegőbe egyre több vegyi anyag kerül, továbbá a közlekedés okozta légszennyezettség vagy a dohányfüst is szerepet játszik a szénanátha kialakulásában. 

Sőt egyes feltételezések szerint a túl steril körülmények biztosítása (hygiene hypothesis) is okozhatja a szénanátha kialakulását. Ez azt jelenti, hogy ha a gyermek nem találkozik gyermekkorában minél több antigénnel, akkor később kialakulhat a szénanátha. 

Magyarul, ha a gyermek nem játszik sokat kint a szabadban, ha koszos lesz a keze, akkor azonnal megtöröljük, vagyis túl sterilen nő fel a gyermek, akkor nagyobb az esély az allergia kialakulására.

Hogyan tudjuk elkerülni az allergiát?
Nagyon fontos, hogy kerüljük az allergéneket (házipor, pollen, virágpor, állati szőr), mert ezen allergének elkerülése a leghatékonyabb módszer az allergia kezelésében.

Pollenek:
A levegőben terjedő pollenek, virágporok, gombaspórák jelentős távolságra eljuthatnak. A legnagyobb koncentrációban azonban a források közelében található. A pollenek kora reggel jutnak a levegőbe és koncentrációjuk a hőmérséklettől és a szél sebességétől is függ. Csukott ablakok mellett légkondicionált körülmények között csökkenthető a pollen hatás.

Állati szőrök: enyhe allergia esetén elegendő lehet, ha az állatot a hálószobán kívül tartjuk.  Az élő állat (kutya macska) szőrének mosása vagy egyéb kezelése nem mérsékli, csökkenti vagy szünteti meg az allergén hatást.

Házipor és poratkák: Ágyneműinket, matracainkat legalább hetente magas hőmérsékleten mossuk ki, majd szárítsuk meg. Ezáltal a párnákban, matracokban, takarókban élősködő poratkák nagy valószínűséggel elpusztulnak és nem tudnak okozni allergiát.